Hard gekookt ei

Hoe kook je een hard gekookt ei?

Een hardgekookte ei is heerlijk voor op brood of om direct uit de eierdop te lepelen. Maar hoe kook je een hard gekookt ei nu echt lekker? Dat hangt af van een aantal zaken:

  • Hoe groot is het ei?
  • Heb je het rauwe ei in de koelkast bewaard of bij kamertemperatuur?
  • Begin je te koken in koud water of in warm water?
  • Je persoonlijke smaak

Hard gekookt ei

Hard gekookt ei in koud water

Als je een hard gekookt ei wil maken, dan begin je als eerst met een pan koud water op het vuur te zetten. Tijdens het koken wil je niet dat je ei barst. Daarom voeg je een klein beetje zout aan het water toe om deze kans te verkleinen. Zoals gezegd is de kooktijd van het ei is afhankelijk van de maat van het ei. Eieren worden geleverd in de maten (S)mall / (M)edium / (L)arge en eXtra Large.  Als het water kookt gelden onderstaande kooktijden.

  • S: 6 minuten
  • M: 8 minuten
  • L: 9 minuten
  • XL: 10 minuten

Eieren in koud water koken

Hard gekookt ei in kokend water

Kies je ervoor om eerst het water aan de kook te brengen om zo hard gekookte eieren te maken dan gelden onderstaande kooktijden. De kans dat het ei tijdens het koken breekt is een stuk groter dan wanneer je begint met eieren in koud water te leggen. Dit komt omdat het temperatuurverschil tussen het koude ei en het kokend water te groot is, waardoor de kans stijgt dat de eischaal barst. Als je het koude ei voorverwarmt onder een kraan met warm water zal het temperatuurverschil afnemen en daarmee de kans op breuk van de eischaal. Dit geldt helemaal als je een ei vanuit de koelkast direct in kokend water legt.

Behalve zout aan het water toevoegen helpt het ook om een gaatje in de bolle kant van het ei te prikken. Daar zijn speciale eierprikkers voor. Doordat de lucht kan ontsnappen zal de eierschaal niet barsten. Uitgaande van koken vanuit kokend water gelden onderstaande kooktijden.

  • S: 8 minuten
  • M: 10 minuten
  • L: 11 minuten
  • XL: 12 minuten

Waarom eieren langer moeten koken in kokend water lees je hieronder:

Hard eitje koken in heet water

De reden dat het hard gekookte ei in het koude water een kortere kooktijd nodig heeft is omdat tijdens het opwarmen van de eieren in het koude water het stollingsproces al voor het koken begint. Eiwit begint reeds te stollen vanaf zo’n 60 graden. Dit proces kun je versnellen door azijn en zout toe te voegen aan het water. Weten hoe dat werkt? Een uitgebreide uitleg hierover vind je hier.

Als de eieren lang genoeg in het kokend water hebben gelegen, haal je ze eruit of je giet het kokend water uit de pan. Daarna laat je de eieren schrikken door koud water toe te voegen gedurende zo’n 10 – 20 seconden om het kookproces te stoppen.

Doe je dit niet dan gaan de hard gekookte eieren een blauw / groene kleur krijgen, te beginnen aan de randen van het eigeel. Uiteindelijk zal de gehele dooier blauw / groen kleuren. Niet gevaarlijk om te eten maar in elk geval minder fraai. Dit wordt veroorzaakt door een chemische reactie van het ijzer in de dooier met de zwavel in het eiwit.

Tot slot heeft het laten schikken van de eieren in koud water als voordeel dat je de eieren daarna gemakkelijker pelt. Vooral heel verse eieren pellen best lastig. Een gekookt eitje voor op brood snij je snel en eenvoudig met een eiersnijder. Je krijgt dan mooie gelijke plakjes.

Hard gekookt eitje op brood

Een hard gekookt eitje koken doe je zo

Hoe lang moet je een hard gekookt ei koken? Dit is onder andere afhankelijk van je kooktechniek. Indien je ervoor kiest om het water eerst aan de kook te brengen dan gelden er andere kooktijden, dan wanneer je het ei meteen in koud water legt. In deze video komen beide technieken aan bod.

Hoe weet je of een ei vers is?

Uiteraard staat er een houdbaarheidsdatum op de doos maar dat zegt niet alles. Ook na de houdbaarheidsdatum kan het ei nog uitstekend te consumeren zijn maar even testen is wel handig. Zakt het ei in een bak op pan met water direct naar de bodem dan is het ei vers. Blijft deze drijven, gooi het ei dan weg. Staat het ei rechtop op de bodem van de pan met de punt naar beneden, ruik dan even of ze nog bruikbaar is. De reden dat een te oud ei drijft is omdat  in een ei dat ouder wordt de vloeistof verdampt en lucht de plaats van de vloeistof inneemt. Hoe meer lucht hoe lichter het ei is.

Hoe lang kun je een hard gekookt ei bewaren?

Het is gemakkelijk om een aantal hard gekookte eieren in één keer te koken. Zelf kook ik altijd wat extra eieren zodat ik de volgende dag ook direct een ei heb om op te eten. Gemakkelijk bij een snel ontbijt of gezonder bij een lekkere trek. Men adviseert om een gekookt ei maximaal 4 dagen tot 1 week in de koelkast te bewaren. Mijn ervaring is dat 4 dagen buiten de koelkast ook geen enkel probleem is. Heb je een ongepeld ei over, bewaar deze dan maximaal 1 week onder water in de koelkast.

Hard gekookt ei blazen in plaats van pellen?

Kun je een hard gekookt ei ook uitblazen zonder te pellen? De studenten van Hogeschool InHolland denken van wel en in bijgaande video zie je hoe ze dat doen.

  • Maak een hard gekookt ei
  • Tik de bovenkant van de schaal in en haal er een paar stukjes schil af
  • Doe dit zelfde met de onderkant van het ei maar haal daar net iets meer schil af
  • Plaats je andere hand op de onderkant van het ei
  • Blaas vanaf de bovenkant van het ei

Zo kan het ook

Minder spectaculair een hard gekookt ei pellen kan ook en onder het motto: je moet er maar opkomen bijgaande video. Het enige dat je nodig hebt is een lepel. Denk erom het ei wel hard koken anders wordt het een zootje.

Snelle recepten

Wat nou als je eieren over hebt maar niet zoveel tijd? Er zijn veel lekkernijen die je kunt maken van een hard gekookt ei, neem bijvoorbeeld gevulde eitjes of een eiersalade. Hoe maak je dit nou precies?

Gevulde eieren

Halveer 4 hardgekookte eieren, prak de dooiers fijn en breng dit op smaak met 1-2 el mayonaise, 1 el fijngesneden bieslook, 2 el fijngesneden rauwe ham, zout & peper. Vul de gehalveerde eieren met het mengsel en garneer deze met bieslook.

Om en om

Snijd een tomaat om de (ongeveer) 3 mm, maar niet helemaal er doorheen. Leg in elke inkeping een plakje hard gekookt ei. Bestrooi het geheel met peper en zout naar smaak en druppel er wat mayonaise overheen. Garneer dit met fijngesneden bieslook.

Borrelhapje

Meng 2 teentjes knoflook met 5-6 el fijngesneden bladpeterselie, 2 el kappertjes, snufje paprikapoeder en zout & peper. Voeg 4-5 el olijfolie toe, serveer deze saus met stukjes hardgekookt ei als borrelhapje op bijvoorbeeld een verjaardag, of gewoon een avondje samen met vrienden.

Ei met waterkers

Bestrijk 4 plakjes brood met verse roomkaas. Beleg er 2 met blaadjes waterkers, plakjes hardgekookt ei en krokant gebakken reepjes ontbijtspek. Bestrooi met peper en dek af met de andere plakjes brood. Snijd ze diagonaal doormidden.

Ei met avocado

Halveer een avocado, haal de pit eruit. snijd de avocado met 2 hardgekookte eieren in blokjes en met dit met 2-3 tl mayonaise, 1 el fijngesneden bieslook en bladpeterselie. Vul de avocado helften met het eimengsel.

Asperges

Kook 3 eieren en asperges klaar. Pel de eieren en plet deze. Was wat peterselie, snipper ze fijn en met dit met de eieren. Kruid het geheel met nootmuskaat, peper en zout naar smaak. meng dit met 10 cl geklaarde boter. Leg de asperges op het bord, schep de geprakte eieren met boer en peterselie erbij.

Ei curry

Bak 3 fijngesneden sjalotjes 4-5 min. in 1 el olie. Bak 1-2 el rode currypasta 1 min. mee. Roer er 2 dl kokosmelk door en verwarm de saus 4-8 min. tot hij iets is ingedikt. Voeg 6-8 in partjes gesneden hardgekookte eieren toe. Lekker met gekookte rijst of noedels.

Vogelnestje

Verdeel 500 g gemengd gehakt in 4 porties. Vorm er grote ballen van en maak er een gat in. Leg hier het gekookte ei in. Kneed het gehakt helemaal rond het ei. Doe wat tomatensaus in een ovenschaal en leg de gehaktballen erin. Bak dit 20 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven. Serveer eventueel met een salade.

Mayonaise

3 eieren, 2 tl mosterd, 2,5 el citroensap, zout & peper, 1 dl olie: meng dit geheel en je hebt makkelijke, lekkere mayonaise.

Eiersalade

Kook 5 eieren, pel ze en snijd in kleine stukjes. Neem een half sjalotje en snipper deze. Doe 3 el mayonaise in een schaal en meng dit met bieslook, de sjalot, halve tl mosterd, scheutje koffieroom en voeg peper en zout toe. Voeg aan dit sausje de gesneden eieren, laat dit ongeveer 30 minuten staan.

Broodje ei

Snij de ei in plakjes. Leg deze op een broodje met alles wat jij lekker vind; plakjes tomaat, komkommer, spinazie of sla.

Uitgebreide recepten

Wanneer je wat meer tijd hebt, of de eieren op wilt maken bij het avond eten en/of lunch, dan kun je hier ook terecht!

Gegrilde caesar salade

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 1 knoflookteentje
  • 4 stukken bindsla
  • 300 gram kipfilet
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • 2 sneetjes toast
  • olijfolie
  • peper naar smaak
  • zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Kook de eieren hard. Laat ze schrikken en pel ze. Meng 4 el olijfolie met de knoflook. bestrijk de toast met de knoflookolie en gril dit goudbruin. Snijd vervolgens in blokjes.
  2. Halveer de bindsla en bestrijk dit met knoflookolie. Gril ze goudbruin. Bestrijk de kipfilet met de rest van de knoflookolie en kruid op smaak met peper en zout. Snijd dit vervolgens in plakjes
  3. Verdeel het brood, de plakjes kip en sla over 4 borden. Halveer de eieren en leg deze op de salade. Rasp er kaas overheen. Voeg eventueel een dressing toe.

Gehaktbrood

Ingrediënten

  • 800 gram kippengehakt
  • 300 gram kalfsgehakt
  • 4 el paneermeel
  • 1,5 el mosterd
  • 2 el ketchup
  • 4 hardgekookte eieren
  • 1 rauw ei
  • 2 knoflook teentjes
  • 1 ui
  • 4 el Provençaalse kruiden
  • boter
  • peper naar smaak
  • zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snipper de ui en de knoflook. Meng beide soorten gehakt in een kom met de ui, knoflook, het rauwe ei, ketchup, mosterd en de kruiden. Maak het extra op smaak met de peper en zout.
  3. Voeg wat paneermeel toe aan het geheel en blijf ondertussen goed mengen. Wanneer het gehakt stevig genoeg is, heb je genoeg paneermeel toegevoegd.
  4. Vet een cakevorm in met boter. Vul deze met 1/3 van het gehakt mengsel. Druk er de gepelde eieren in en bedek dit met de rest van het gehakt. Zorg ervoor dat de eieren goed bedekt zijn en druk het gehakt aan de bovenkant en zijkant een beetje aan.
  5. Bak het brood ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven.

Gevulde eieren in kleurig jasje

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 1 rode biet
  • 2 el azijn
  • 2 el mayonaise
  • 0,5 tl paprikapoeder
  • 0,5 tl currypoeder
  • 1 tl mosterd
  • 2 el yoghurt
  • citroensap
  • peper naar smaak
  • zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Kook en pel de eieren.
  2. Snijd de biet in blokjes, doe ze samen met het azijn in een pan kokend water. Laat dit een half uur pruttelen, vervolgens goed laten afkoelen.
  3. Leg de gepelde eieren 10 minuten in het bietenwater. Haal ze er voorzichtig uit en snijd in de lengte doormidden. Verwijder de dooier en leg het wit opzij.
  4. Prak het eigeel en met de mayonaise, yoghurt, mosterd, paprikapoeder, currypoeder, peper, zout en een paar druppels citroensap door elkaar. doe het mengsel in een spuitzak. Vul hiermee het eiwit op.
  5. Serveer met wat verse kruiden eroverheen.

Thee eieren

Ingrediënten

  • 6-8 eieren
  • 2 theezakjes zwarte thee
  • 1 el lichtbruine suiker
  • 100 ml lichte sojasaus
  • 2 stukjes steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Kook de eieren hard. Spoel de eieren af totdat ze koud genoeg zijn om verder mee te werken.
  2. breek de eierschaal met de achterkant van een lepel tot de schaal helemaal gebarsten is, maar pel de eieren niet. Leg vervolgens de eieren terug in het water.
  3. Voeg de theezakjes, sojasaus, bruine suiker, steranijs en kaneel toe aan het water.
  4. Breng het geheel opnieuw aan de kook en laat ze gedurende 1 a 2 uur zachtjes koken. Hoe langer je kookt, hoe intenser de smaak.
  5. Haal de pan van het vuur en giet de eieren af.
  6. Serveer de eieren met of zonder schaal.

Gebakken gekookte eieren

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 1 tl olijfolie
  • 1 tl sambalsaus
  • kruiden naar smaak

Bereidingswijze

  1. Kook de eieren hard. Pel ze zodra ze zijn afgekoeld.
  2. Verwarm olie en sambalsaus in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kruiden toe en meng het door elkaar. Verwarm het mengsel en doe de eieren in de pan. Roer ze door het mengsel, zodat ze goed bedekt zijn met het kruidenmengsel. Laat de eieren even doorbakken, zodat er een korstje op de eieren ontstaat. Zorg er wel voor dat ze niet verbranden.
  3. Serveer de eieren warm.

Hardgekookt ei in pindasaus

Ingrediënten

  • 4 hardgekookte eieren
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl sambal oelek
  • 3 el pindakaas
  • 1 el zoete ketjap
  • 1 gesnipperde ui

Bereiding

  1. Maak je pindasaus aan met water, de geperste knoflook, sambal en ketjap en breng al roerend aan de kook.
  2. Leg de gehalveerde eieren op een schaal en schenk hier omheen de warme saus.
  3. Fruit de ui zacht en bestrooi de eieren en saus hiermee.

Pasta met ei

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 2 ansjovisfilets
  • 6 el olijfolie
  • handvol gehakte peterselie
  • 50 gram kappertjes, uitgelekt
  • 400 gram korte pasta
  • zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Kook de eieren hard, laat ze schrikken en pel ze. Hak ze hierna fijn en strooi er wat zout over.
  2. Bak de knoflook met de ansjovis zachtjes in de olijfolie tot deze uit elkaar valt, gebruik hierbij een spatel. Haal de knoflook er uit en voeg de peterselie en kappertjes toe. Meng het geheel.
  3. Kook de pasta al dente. Bewaar een kopje kookwater en giet de pasta af. Meng op laag vuur de kappertjes met olie in de pan. Voeg een druppel van het bewaarde kookwater toe om het iets vochtiger te houden.
  4. Serveer met het gehakte ei, niet roeren maar meteen serveren.

Geratineerde eieren

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • Bechamelsaus
  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 50 cl melk
  • 40 gram geraspte gruyère
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Kook de eieren hard en laat ze schrikken.
  2. Smelt de boter op laag vuur en voeg de bloem en bechamelsaus toe. Breng de saus op smaak met zout en peper. Roer de saus tot het dik wordt, laat het dan nog 10 minuten doorkoken.
  3. Zet de gril (of eventueel de oven) aan. Schenk de helft van de saus in een ovenschaal. Pel de eieren en snijd deze in de lengte doormidden. Leg de eieren op de saus en bedek ze met het saus. Strooi de gruyère erover en gratineer 5 minuten in de oven.

Slasaus met eierdooier

Ingrediënten

  • 3 hardgekookte eieren
  • 1 tl fijne mosterd
  • zout en peper
  • Cayenne poeder
  • 2,5 el citroensap
  • 100 ml olie
  • 1 bosje bieslook
  • 2 el stukjes tomaat

Bereidingswijze

  1. Pel de eieren. Haal de dooier eruit en hak het eiwit fijn.
  2. Rasp de eierdooiers fijn in een schotel en meng dit met de mosterd, zout, peper, cayennepeper en de citroensap.
  3. Klopt de olie druppelsgewijs door de saus tot deze romig is.
  4. Meng de fijngesneden bieslook, tomatenblokjes en de stukjes eiwit door de saus.

Geklutst hard gekookt ei

Bekijk in het filmpje hieronder hoe je een geklutst gekookt ei kunt maken.