Calorieën ei

Calorieën ei

Hoeveel calorieën zitten er in een gekookt ei? Of anders gezegd wat is de voedingswaarde van een ei? Dat hangt natuurlijk af van de grootte van het ei. In onderstaande tabel zie je bij benadering hoeveel calorieën ei bevat in de verschillende grootteklassen. Calorieën ei of Kcal ei. De calorieën worden uitgedrukt in kilocalorieën dus per duizend. In de berekening hebben we de mediaan aangehouden van het gewicht van de grootteklassen, zeg maar het gemiddelde gewicht van het ei in zijn klasse.

Ei calorieën

Grootte  Calorieën ei Vet w.v. verzadigd Eiwit Zout
S 64 kcal 4,4 1,4 6,2 0,19
M 74 kcal 5,1 1,6 7,2 0,22
L 87 kcal 6,0 1,9 8,4 0,26
XL 96 kcal 6,6 2,1 9,3 0,29

 

Bovenstaande tabel geeft de calorische waarde of kcal van een gekookt ei weer. Heb je liever een gebakken ei? Ook lekker maar afhankelijk of je deze bakt in olie of boter kan deze tot 2 x zoveel calorieën bevatten dan een gekookt ei. Wie op zijn gewicht wil letten is dus beter af met een gekookt ei.

Kcal ei of calorieën ei per soort

Klein gekookt ei kcal 64
Groot gekookt ei kcal 87
Omelet kcal 96
Gebakken ei kcal 115
Roerei met melk kcal 125
Florentine kcal 267
Eggs Benedict kcal 287
Schots ei kcal 289

Eieren zijn daarnaast rijk aan vitaminen en mineralen. Met name vitamine B12 en vitamine D zijn ruim aanwezig.  Vitamine B12 of cobalamine is nodig voor de goede werking van ons zenuwstelsel en voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Deze laatsten vervoeren zuurstof van de longen naar onze lichaamscellen. Vitamine B12 is trouwens de enige wateroplosbare vitamine die in de lever wordt opgeslagen als reservevoorraad.

Vitamine D is nodig om het calcium uit ons voedsel op te nemen dat we nodig hebben om onze botten en tanden stevig te maken. Ook hebben onze spieren en ons immuunsysteem deze vitamine nodig. Wist je dat 1 ei al meer dan 10% van je dagelijkse vitamine D behoefte levert? Daarnaast levert de zon veel vitamine D aan ons lichaam. Onder invloed van zonlicht is ons lichaam instaat om zelf vitamine D aan te maken. Vooral in vette vis zit veel vitamine D. Ook wordt vitamine D toegevoegd aan halvarine en margarine.

Eieren zijn tevens rijk aan de mineralen fosfor en seleen of selenium. Deze laatste beschermt rode bloedlichaampjes en andere cellen tegen beschadiging of oxidatie. Ze komt voor in de lever en is een spoorelement. Zelfs de giftige werking van zware metalen die soms het lichaam binnenkomen worden verminderd door selenium. Tenslotte heeft onze schildklier selenium nodig voor een goede werking. Een ei bevat maar liefst 20% van de dagelijks hoeveelheid die je nodig hebt. Fosfor of Fosfaat geeft stevigheid aan tanden en botten, net als calcium. Daarnaast speelt het een rol bij de energiestofwisseling in het lichaam.

In mindere mate zitten vitamine A en B2 en van de mineralen foliumzuur, ijzer en zink in ei. Daarmee zijn eieren uitstekende vlees en visvervangers. 2 eieren zijn een goede vervanging voor 100 gram vlees. Juist de eidooier bevat veel eiwitten en onverzadigd vet. Koolhydraten in de vorm van suikers komen vrijwel niet voor in eieren, namelijk minder dan 1 mg per ei. Kortom, een ei zit bomvol goede voedingsstoffen, dit kan ook niet anders gezien uit een bevrucht ei een kuikentje komt.

Het gemiddelde gewicht van een ei M is ongeveer 61 gram. Daarvan weegt de schaal gemiddeld 6 gram en de inhoud dus 55 gram. Het grootste kippenei ooit woog 215 gram maar dat is nog een lichtgewicht in vergelijking met een struisvogelei. Deze kan de weegschaal tot 1,5 kg doen uitslaan.

Ei als vleesvervanger

We bespraken al dat 2 eieren een uitstekende vervanging zijn voor 100 gram vlees. Toch zijn er ook alternatieven in de vorm van peulvruchten, tempé, noten, pinda’s, pitten en tofu. Waarom zijn die minder goede vleesvervangers dan eieren? Eieren zijn ook van dierlijke komaf en hebben in tegenstelling tot de plantaardige vervangers ook vitamine B12 die ook in vlees aanwezig is. Veganisten moeten er dus om denken dat ze voldoende B12 binnenkrijgen die ze missen als ze vlees en eieren laten staan. Soms wordt vitamine B12 toegevoegd aan vleesvervangers in de winkel. Een blik op de ingrediënten is dus belangrijk!

Hoe gezond zijn eieren?

Welke bouwstoffen en vitamines bevatten een ei; wat doe het voor je lichaam en hoeveel eieren mag je er per week? En hoe zit het daarnaast met de cholesterol; verhogen eieren de kans op hart- en vaat ziekten? Deze vragen en meer komen aanbod in deze video.

Geen zin om de video te kijken? Dan vind je hieronder de lijst met vitamines die je allemaal in een ei aantreft:

Folaat equivalenten, Luteïne, Retinol, Vitamine B1, Vitamine B12, Vitamine B2, Vitamine B6, Vitamine D, Vitamine E en Zeaxanthine.

En ook is een ei rijk aan de volgende mineralen:

Calcium, Fosfor, IJzer, Jodium, Kalium,
Koper, Magnesium, Selenium en Zink.

Kortom, behalve voedzame en gezonde ei calorieën is een ei ook rijk aan vitaminen en mineralen.

Hoeveel eieren per dag zijn gezond?

Volgens het voedingscentrum zijn 2 a 3 eieren per week gezond en voor vegetariërs geldt een weeklast van 3 a 4 eieren per week volgens datzelfde voedingscentrum. Anderen beweren dat 1 ei per dag ook heel gezond is. Ik sluit me graag aan bij de laatste groep.

Was men eerder bang dat het eten van teveel eieren, waarin cholesterol zit, het cholesterolgehalte in het bloed fors zou verhogen, in de meest recente onderzoeken blijkt dat meer eieren per dag eten ook niet ongezond is. Teveel cholesterol in het bloed wordt niet of nauwelijks veroorzaakt door het eten van eieren maar door het eten van veel verzadigde vetten.

Een samenvatting van deze onderzoeken vind je op de pagina voedingswaarde ei.

Verzadigde vetten vinden we onder andere in worst, kaas, chips, gebak en roomboter. Ook ongefilterde koffie is een boosdoener. Zij zorgen dat het ongezonde LDL cholesterol wordt verhoogd. Ook weinig lichaamsbeweging en roken zijn funest voor een gezond cholesterol. Wil je naar een gezonder cholesterol gehalte? Gebruik dan voedingsmiddelen met veel vezels zoals bruinbrood en zilvervliesrijst. Vervang roomboter door margarine en eet vruchten, noten en peulvruchten. Stop met roken en begin met bewegen. Een gezonder gewicht helpt!

1 op de 300 mensen in Nederland heeft echter een erfelijke oorzaak die aanleiding geeft tot een hoog cholesterol. Een traag werkende schildklier of diabetes 2 kunnen ook een oorzaak zijn.

Vergeet niet dat cholesterol ook een lichaamseigen stof is. Een noodzakelijke bouwstof voor de aanmaak van cellen en hormonen en is tevens een bouwstof voor het aanmaken van gal. Bovendien zorgt de lever voor het juiste cholesterolgehalte in het bloed.

De consumptie van een ei per dag is ook handig als je wilt afvallen, een ei geeft met weinig calorieën urenlang een vol gevoel. Dat beperkt de consumptie van andere calorieën. Calorieën ei zijn eigenlijk de gezondste calorieën.