Ei koken

De 6 manieren om een ei te koken:

  • Koken in pan met met water
  • Koken met eierkoker
  • Koken in magnetron
  • Koken in vaatwasser
  • Koken in airfryer
  • In de oven?

Er zijn verschillende manieren om eieren te koken. Je leest hieronder hoe!

Hoe lang moet ik een ei koken?

De duur van het ei koken hangt ervan af wat je lekker vindt. Een hard gekookt ei of wil je een zacht ei koken? Of daar precies tussenin? Ook rekenen sommige mensen vanaf het moment dat ze de eieren in koud water leggen en het vuur aansteken, waar anderen pas de kooktijd tellen als het water kookt. En om het nog ingewikkelder te maken, koken we grote of kleine eieren? Komt het ei uit de koelkast of komt ze uit een omgeving met kamertemperatuur?

  1. Ervan uitgaande dat je een middelgroot ei kookt (grootteklasse M), die bij kamertemperatuur is bewaard, dan is de volgende informatie leidend:

Als je het ei opzet met koud water en je begint te tellen wanneer het water kookt:

Ei koken

  • Als je een ei in het water doet vanaf het moment dat het water kookt:
  • Zachtgekookt ei: 3-4 minuten
  • Halfzacht ei: 5-6 minuten
  • Hardgekookt ei: 8 minuten

Let op onderstaande onderstaande uitzonderingen

  • Reken voor een kakelvers ei (minder dan 3 dagen jong): 1 minuut extra
  • Komt het ei direct uit de koelkast ook 1 minuut extra
  • Groter ei koken dan M: Groot (L) of extra groot (XL) ei 1, respectievelijk 2 minuten extra
  • Kleiner ei koken zoals een S? Dan kun je met 1 minuut minder toe

Als je na het koken de eieren laat schrikken, door ze direct met koud water in contact te brengen, stopt het stollingsproces en zijn ze gemakkelijker te pellen. Als de eieren erg vers zijn pellen ze ook een stuk lastiger. Leg heel verse eieren enkele dagen weg. Na 5 dagen pellen ze een stuk gemakkelijker.

Energie besparen bij het koken van een ei

Wil je energie besparen met het eieren koken? Verwarm dan de eieren in een pan. Sluit de pan direct af met een deksel. Nadat de eieren koken sluit je de warmtebron af. De eieren niet laten schrikken onder koud water maar lekker laten liggen in het warme water. Als je dan 6 minuten wacht heb je een lekker zacht gekookt eitje met een minimum aan energie!

Kook de eieren niet op een te hoog vuur. Ze ‘dansen’ dan door de pan met het risico dat de schalen breken en het eiwit eruit loopt. Beter is op een zacht vuur en als je het risico op breken wilt verminderen gebruik dan een stompe naald of eierprikker om een gaatje te prikken in het stompe deel van het ei. Dan loopt de lucht in de luchtkamer eruit en niet de inhoud van het ei.

De basistechniek van een perfect gekookt eitje

  • Hoe kook je nou een perfect zacht, halfzacht of hard gekookt eitje? In deze video leer je de basistechnieken, waardoor jij gemakkelijk en snel jouw favoriete eitje serveert.

Op een andere manier ei koken

Een ei koken kun je natuurlijk ook met een eierkoker. Je legt dan een 6-tal eieren op de plaat, voegt water toe en stelt in hoe hard het ei moet zijn dat je wilt bereiden. Wanneer de eieren klaar zijn, stopt het systeem of geeft de eierkoker een signaal. Daarmee voorkom je te hard gekookte eieren, omdat je de tijd vergeten bent. Een eierwekker instellen naast je pannetje met eieren werkt natuurlijk ook, maar dan moet je nog zelf het gas uitdraaien.

Koken in een magnetron

Met de komst van de magnetron kun je ook een ei koken in de  magnetron. Echter niet in de schaal, dan is de kans groot dat het ei ontploft en je de magnetron mag schoonmaken. Beter is om het ei in een afgesloten bakje zo’n 30 seconden tot 1 minuut in de magnetron te zetten op een niet te hoge stand. Wil je het ei goed loskrijgen uit het bakje dan helpt het om het bakje aan de binnenkant eerst te besmeren met een beetje boter of margarine. Enig experimenteren leidt vaak tot een goed resultaat. Er zijn ook aparte magnetron eierkokers op de markt.

Koken in een vaatwasser

Sommige mensen zeggen dat je ook een ei kunt koken in een vaatwasser. Immers een vaatwasser draait op een temperatuur van 55 tot 65 graden Celcius en dat is precies de temperatuur dat het eiwit in een ei gaat stollen. De methode: vul een glazen pot met warm water, stop het ei erin en schroef het deksel erop. Plaats de pot in de vaatwasser en ….? We namen de proef op de som. De pot nog een half uur in de warme vaatwasser gelaten en daarna buiten de vaatwasser laten afkoelen. Het resultaat: een wel zeer zacht gekookt ei met nog zo’n 50% van het eiwit nog transparant. Wat ons betreft geen doorslaand succes.

Aangezien we niet voor één gat te vangen zijn proberen we het ook in een nieuwe vaatwasser. De onze was al 15 jaar oud en had toch zijn beste tijd gehad. Dat verbeterde, het wit was nu gewoon wit maar niet gestold. Ook niet toen de vaatwasser op 70 graden gezet werd, de hoogste stand. Het resultaat een ‘gekookt’ ei maar dan wel eentje die in een pan zo’n 2 minuten gekookt had. Ben je daar liefhebber van dan is dit een origineel en goedkope manier. Wil je tenminste gestold eiwit dan zijn er betere ideeën.

Koken met airfryer

Leg de ei in een niet voorverwarmde airfryer. Op 120 graden levert dit een zacht gekookt  eitje op gedurende 12 minuten. Liever een hard gekookt ei? Stel de airfryer dan in op 15 minuten. Prik wel even een gaatje in het ei om de ei niet vroegtijdig te laten barsten.

‘Koken’ in de oven

Verwarm de oven voor op 160 graden. Plaats de eieren in een muffinblik en zet deze gedurende een half uur in de oven. Direct daarna goed koelen en je hebt heerlijke hard gekookte eieren. Ook goed toe te passen als je een gerecht hebt bereid en de oven nog warm is. Van de restwarmte ‘oogst’ je nog heerlijke eieren die je nog zeker een week kunt bewaren.

Ei koken magnetron

Er is een kleine kans dat de eieren zijn besmet met salmonella. Ongeveer 3 op de 10.000 eieren zijn in Nederland besmet. Dat is een zeer beperkt risico maar met name voor kinderen, ouderen, zieken en zwangeren is dit bedreigend. Gezonde volwassenen hebben vaak beperkt last van de salmonella. Wanneer je de eieren hard kookt is de salmonella bacterie zeker dood. Bewaren in de koelkast helpt ook bij het verkleinen van het risico op salmonella besmetting.

Zoals we al gezien hebben is de grootte van het ei mede bepalend voor de kooktijd. Maar hoe groot is welk ei? De grootte van een ei wordt weergegeven met een letter die je kunt terugvinden op de verpakking.

Small:                  S         43 – 53 gram
Medium              M        53 – 63 gram
Large                   L         63 – 73 gram
Extra Large        XL      >73 gram

Ei koken

Versheid van het ei controleren

Hoe bepaal je nu de versheid van een ei? Dat is niet heel moeilijk. Als een ei zich ontwikkelt ontstaat er een luchtkamer in het ei die groter wordt naar dat het ei ouder wordt. Een ouder ei blijft daardoor drijven in een glas met water met wat zout. Een vers ei zakt direct naar de bodem. Een andere truc is om het rauwe ei langs je oor heen en weer te bewegen. Bij een vers ei hoor je niks, bij een oud ei is het eiwit minder stevig en hoor je de inhoud bewegen.

Wat betekenen de codes op de eieren?

Elke ei moet traceerbaar zijn en gekwalificeerd. Daarom staan er allerlei codes op het ei. Hieronder zie je welke codes dat kunnen zijn en wat de letters en cijfers betekenen.

Alle eieren in Nederland voor ‘losse’ consumptie zijn klasse A eieren. Klasse B eieren worden gebruikt door de industrie voor toepassing in cakes en gebak. Daarna volgt de code 0 tot 3 waarbij 0 staat voor een bio-ei, 1 voor ei van hen met vrije uitloop, 2 voor scharrelei en 3 voor eieren gelegd door hennen in legbatterijen. Daarna land van herkomst NL voor Nederland en BE voor België. Gevolgd door het registratienummer van de producent. En soms de UHT, de uiterste houdbaarheidsdatum.

Ei koken kan ook met Omega-3 eieren. Omega 3 vetzuren zijn een verzameling van onverzadigde vetzuren waarvan de belangrijkste 3 zijn:

• ALA: Alfa-linoleenzuur
• EPA: Eicosapentaeenzuur
• DHA: Docosahexaeenzuur

ALA is een essentieel onverzadigd vetzuur. Dat betekent dat dit vetzuur niet door het lichaam zelf kan worden aangemaakt. Je moet deze dus via de voeding binnenkrijgen. Van nature komt dit vetzuur voor in plantaardige voeding zoals walnoten, soja, chiazaad, koolzaadolie maar vooral lijnzaad en lijnzaadolie. Vooral lijnzaadolie bevat maar liefst 55 ALA per 100 gram lijnzaadolie.

Naast ALA kennen we in de Omega 3 vetzuren familie de EPA en de DHA onverzadigde vetzuren. Het menselijk lichaam is zelf maar beperkt in staat om EPA en DHA om te zetten vanuit ALA. De rest van het benodigde EPA en DHA (ook wel visolie genoemd) dient dus uit ons voedsel te komen. EPA en DHA treffen we aan in vis, schaal en schelpdieren maar met name in de vette vissoorten zoals makreel, haring, zalm, forel en sardines. Ook in eieren zitten EPA en DHA maar de hoeveelheid verschilt fors, afhankelijk van welk voer de kippen hebben genoten.

Eieren van loslopende weidekippen bevatten beduidend meer gezonde Omega-3-vetzuren, waaronder DHA maar ook vitamine E en CLA (een Omega-6 vetzuur). Dat komt omdat de kippen kunnen jagen op larven en insecten. Hun schalen zijn echt hard, niet zoals de eierschalen van fabriekseieren die je met je vingers kunt pletten.

Hun dooiers zijn donker geel-oranje – in plaats van lichtgeel – omdat ze veel luteïne bevatten, dezelfde antioxidant die zalm, wortels en zoete aardappelen hun kleur geeft.

En door het voedsel dat de kippen uit de weides en de bossen halen, bevatten hun eieren ook veel meer gezonde omega-3 vetten. Behalve door de kippen in weilanden en bossen te laten scharrelen kan het gehalte aan omega-3 vetzuren in eieren ook fors verhoogd worden door de kippen plantaardige ingrediënten op lijnzaad basis te voeren. Deze zet de kip, geheel natuurlijk, om in eieren met extra omega-3.

Leveranciers van omega-3 eieren claimen dat ze ‘hun’ eieren tot 6 keer omega-3 bevatten dan andere eieren. Biodynamische pluimveehouders zorgen dat 70% van de buitenloop is aangeplant met bomen en struiken. Ook in het kader van het compenseren van de Co2 uitstoot een goede keus.

Gekookte eieren en cholesterol

Hoe gevaarlijk is het eten van eieren en hoeveel eieren kun je per dag gezond eten? Een oud misverstand is dat het eten van eieren het cholesterol in het bloed verhoogt met kans op schade aan hart en bloedvaten. Uit onderzoeken van de laatste jaren blijkt dan het eten van eieren het cholesterol in het bloed nauwelijks verhoogd. Voor 70% van de mensen geldt dat het cholesterolgehalte in het geheel niet verhoogd wordt. Cholesterol is bovendien een noodzakelijke bouwsteen voor veel lichaamscellen en lichaamsprocessen maar wordt overwegend door de lever aangemaakt. Bij inname van veel cholesterol schakelt de lever automatisch terug in het produceren van cholesterol. Je kunt dus rustig één ei koken per dag en deze verorberen.

Bovendien is niet alle cholesterol ongezond. HDL cholesterol is zeer gezond en slechts het LDL cholesterol kan schadelijke gevolgen hebben. Niet alleen is het totale gehalte aan cholesterol bepalend maar ook de verhouding tussen het gezonde HDL en LDL zijn bepalend. Over cholesterol en diabetes doen ook verschillende verhalen de ronde. Meer hierover en over de wetenschappelijke onderzoeken vind je op voedingswaarde ei.

 

Hoeveel soorten eieren?

Heb je trek gekregen in een lekker gekookt eitje? Dan heb je tegenwoordig de keus uit biologische, uitloop, scharrel, buiten, Omega3 eieren, oer-eieren en henneneitjes. Alsof hanen anders de eieren leggen…. Zelfs vegetarische eieren wat uiteraard een contradictio in terminus mag heten. Ze komen dan ook niet van de kip maar zijn gemaakt van kikkererwtenmeel. Voor de veganisten onder ons of zij die last hebben van ei allergie. Meer info over ei allergie.
Nieuwsgierig of gewoon eieren online bestellen? Ga dan snel aan de slag en voeg een doosje eieren toe aan je boodschappenlijstje.