Gevulde eieren

Gevulde eieren

Wil je gevulde lekkere eieren maken voor een verjaardagsfeestje? Ontdek hier een aantal unieke bereidingswijzes voor heerlijke gevulde eitjes. Bekijk snel het recept!

Gevulde eitjes (of ook wel mimosa eieren) zijn koude borrelhapjes gemaakt van overlangs doorgesneden eieren. Deze zijn gevuld met een mengsel van half-zachte tot harde eierdooier gemengd met specerijen en mayonaise. De samenstelling en de kruidigheid van het mengsel varieert per familie.

Als je de eieren vooraf wilt prepareren, keer de eieren dan af en toe om. Zo komt de eierdooier mooi in het midden van het ei te liggen en voorkom je dat de vulling straks uit het gevulde ei loopt.

Gevulde eieren

Hoe maak je lekkere vulling?

Je kookt de eieren eerst tenminste 5 – 7 minuten, afhankelijk van de grootte van het ei. Na het pellen en het doorsnijden van het ei in de lengterichting, verwijder je de dooier met de mespunt van bijvoorbeeld een aardappelschilmesje uit het ei.

Doe de dooiers in een bak en prak het eigeel met een vork. Voeg zout, peper en mayonaise toe en meng dit tot een smakelijk gerecht. Ook wordt wel kerriepoeder en gehakt bieslook toegevoegd.

Als het mengsel op smaak is (proeven!) breng je het geheel met behulp van een lepel terug in de holte van het gestolde eiwit. Als je daarbij een theelepeltje gebruikt schuif je het mengsel gemakkelijk van de lepel af op het ei. Anderen adviseren ook wel een spuitzak te gebruiken maar dan moet je behoorlijk mayonaise of boter gebruiken. Strooi wat paprikapoeder over het geheel.

Je kunt ook met een druppel ketchup of curry de rode kleur als garnering toevoegen. Dit geeft het geheel een feestelijke tintje. Klein blaadje peterselie op de eitjes maakt het dan helemaal af.

Dek het geheel af met aluminiumfolie of een natte doek en plaats het geheel in de koelkast. Dek je ze niet af, dan drogen ze na verloop van tijd uit en wordt het eigeel hard.

Met vis

Verrassend lekker zijn gevulde eieren met vis. Denk hierbij aan gerookte zalm of tonijn. Pureren en door de ei vulling mengen is een goede mogelijkheid maar een lekker stukje zalm als ‘garnering’ is ook niet te versmaden. Proberen maar!

Eigeel voor gevulde eieren

Gevulde roze eieren in een handomdraai

Wil je een leuk twist geven aan de standaard gevulde ei? Maak dan gevulde roze eieren. Rode biet bijvoorbeeld geeft het ei een feestelijke kleur. Hiermee steel je gegarandeerd de show! Leuk voor met Pasen of tijdens een verjaardagsfeestje. Hoe je dat doet?

Kook de rode biet tenminste 15 tot 30 minuten in een pannetje water op een zacht pruttelend vuur. Zeef het kookvocht zodat alleen het gekleurde water overblijft en doe deze weer in de pan. Voeg de koude ongeschilde eieren toe aan het kookvocht en kook ze hard tot maximaal 15 minuten. Hoe langer ze in het kookvocht liggen hoe donkerder van kleur ze worden. Een veilige en goedkope manier van eieren kleuren.

Behalve rode biet voor uiteraard de rode kleur zijn ook andere groenten geschikt om te kleuren. Wil je de eieren blauw kleuren dan gebruik je rode kool of bessen. Op een witte eischaal geeft dit het gewenste effect. Op bruine eieren geeft dit een groene kleur. Groen bereik je met peterselie of spinazie. Of brandnetels. Koffie en thee geven een bruine kleur. Oranje eieren uiteraard met wortelsap en geel met kurkuma of kerriepoeder. Veel succes!

Gefrituurde gevulde eieren

Heerlijk krokant van buiten en zacht van binnen, dat is een perfect gefrituurd eitje. Door een lekker vulling te maken van eigeel, mayonaise, ketchup en mosterd, maak je het helemaal af. Super origineel en leuk als borrelhapje of als voorgerecht. Bekijk het filmpje voor het hele recept. Eet smakelijk alvast!